wilde-hyacint

Over Maria

Hoi lieve bezoeker. Ik ben Maria Cardoso, oprichter van praktijk Sol et Luna. Mijn drijfveer is de wens om vrouwen te ondersteunen en te begeleiden naar meer ontspanning en innerlijke harmonie. Ik doe mijn werk zowel vanuit passie als rust. Gevoed ook door mijn eigen ervaringen met stress en ontspanning. En met liefdevolle aandacht en alle ruimte voor wie jij bent. Dat is wat ik je kan bieden op jouw unieke weg naar een meer ontspannen leven.

Begin 2000 heb ik zelf een periode ervaren van veel aanhoudende stress. Ik was heel moe, voelde me somber, had last van paniekaanvallen, stijve nekspieren en maagklachten. De stress kwam onder meer van mijn toenmalige werk als jurist, waar ik geen voldoening meer in vond. Grote veranderingen doorvoeren was heel spannend voor me en ik stelde het dan ook steeds uit. Met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk heb ik dan toch de stoute schoenen aangetrokken en het besluit genomen ander werk te gaan doen. Dat voelde bevrijdend en wat een goede stap is dit voor mij geweest! Een keerpunt in m'n leven.

foto Maria

Ik had nog geen idee wat voor soort werk ik kon gaan doen, maar het zaadje was gezaaid. In eerste instantie puur voor mezelf, voor mijn eigen kennis en ontspanning, ben ik toen begonnen met de beroepsopleidingen voetreflexologie en ontspanningstherapie/yoga. Daar leerde ik veel over stress en ontspanning en ondervond de ontspanning ook aan den lijve. Ik kwam helemaal tot rust en tot mezelf. Toen realiseerde ik me pas echt goed hoe belangrijk aandacht voor ontspanning is voor je gezondheid en welzijn. Ontspanning door massage, yoga of andere ontspannende bezigheden. Maar ook ontspanning als gevolg van keuzes en beslissingen die je leven een andere, positieve draai geven.

Via iemand die ik in de opleidingen leerde kennen ben ik in 2005 begeleidingswerk gaan doen bij een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat had ik een jaar eerder niet kunnen bedenken! Zij hebben me een kans geboden en inmiddels werk ik er heel wat mooie jaren, naast Sol et Luna.

Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik ook andere mensen graag wilde helpen bij hun ontspanningsproces. Zo ontstond het idee van een eigen praktijk voor voetreflexmassage en yoga. Weer een spannend, nieuw avontuur. Ik voelde me best onzeker of ik het allemaal wel zou kunnen, maar ik ging ervoor. Praktijk Sol et Luna zag het levenslicht. Een wens ging in vervulling! Ik ben begonnen met een praktijkruimte aan huis en vanaf 2015 houd ik praktijk buitenshuis.

Na 14 jaar met veel plezier yogales te hebben gegeven, doe ik dat inmiddels niet meer. Ik gebruik de meditaties en ontspanningsoefeningen nog regelmatig ter ondersteuning bij de behandelingen. In de loop van de jaren ben ik me verder gaan scholen in een aantal ontspannende en helende behandelingen die ik in de praktijk inzet. Ik ben er tot op de dag van vandaag enthousiast over en voel me blij, dankbaar en tevreden met de wending die mijn leven genomen heeft. Dat wens ik jou ook toe.

T oen realiseerde ik me pas echt goed hoe belangrijk aandacht voor ontspanning is voor je gezondheid
en welzijn.

Opleiding

 • Beroepsopleiding Natuurgeneeskundig Voetreflexoloog bij Lot Opleidingen (Astrid Looymans), 2004-2006
 • Chinflex Basis bij Total Health, 2010
 • Chinflex Vervolg bij Total Health, 2011
 • Chinflex Wellness bij Total Health, 2012
 • Module Aura, Nieuwetijd Chakra's en Voetreflex bij Total Health, 2015
 • Indiase Hoofdmassage bij Lotus Massageschool, 2008
 • An Shen Hoofd-, Nek- en Schoudermassage bij Total Health, 2012
 • Healing Hands, bij Sonnevelt Opleidingen (Jessie Burger), 2008
 • Reiki healing opleiding 1e, 2e en 3A masters graad in The Usui system of Natural Healing bij Ambrosia Reiki (Brenda Vonk), 2013, 2014 en 2015
 • Opleiding Intuïtieve Ontwikkeling bij Intuïtieve Opleidingen Rotterdam (Peter de Winter), 2014
 • Opleiding Aura Healing, bij Intuïtieve Opleidingen Rotterdam (Peter de Winter), 2015
 • Beroepsopleiding Natuurgeneeskundig Ontspanningstherapeut (yoga, meditatie en therapie) bij Lot Opleidingen, 2004-2007
 • Module Meditatie en Meditatiebegeleiding bij Micha Iedema, 2009
 • Meditatiecursus Advaita Centrum (Odile de Westphalen), 2014
 • HBO-opleiding Medische kennis voor hulpverleners bij Academie Gradatim, 2011-2012
 • Persoonlijke ontwikkeling: alle genoemde opleidingen, cursussen, boeken en docenten hebben naast vakkennis ook bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.