Reiki healing

Het Japanse woord reiki betekent vrij vertaald universele levenskracht of levensenergie. Deze energie is overal in het Universum, in en om ons heen aanwezig en zorgt ervoor dat we kunnen bestaan en gezond en in evenwicht zijn. Dit geldt voor alle levende wezens. In andere tradities wordt levensenergie chi (Chinese geneeskunde), prana (yoga traditie) of ruach (Hebreeuwse traditie) genoemd. Deze energie stroomt door je hele systeem van energiebanen en chakra's heen.

Door stressvolle situaties en gebeurtenissen in je leven kunnen er remmingen en blokkades in je energiesysteem gaan ontstaan. Blokkades kunnen zich ook vormen omdat we de dingen soms op een bepaalde manier zien, doen of laten die niet bevorderlijk is voor een gezond en evenwichtig leven. Het stroomt dan allemaal niet meer zo lekker of stagneert zelfs. Zo kunnen allerlei klachten ontstaan in je gezondheid en welzijn. Een reiki healing kan je helpen om blokkades te doorbreken zodat de levensenergie beter door je heen stroomt. Je komt weer op adem en terug in je oorspronkelijke kracht.

magische handen

Een reiki healing is een hele fijne, rustgevende behandeling wanneer je last hebt van spanningen en vermoeidheid. Veel mensen ervaren na een behandeling een innerlijke zachtheid en stilte en ook een diepere verbinding met zichzelf en het leven. Hierdoor voel en weet je beter welke richting je op wilt in je leven. Reiki is ook in het bijzonder geschikt als je hooggevoelig (HSP) bent. Het kan je heel goed ondersteunen om beter om te gaan met je sensitiviteit.

De behandeling

Je ligt op een comfortabele behandeltafel onder een zacht fleecedekentje. Als behandelaar ben ik een kanaal dat de universele levensenergie ontvangt en aan jou doorgeeft. Dat doe ik via mijn kruin, hartchakra en handen. Ik plaats eerst mijn handen op de schouders voor een goede afstemming. Daarna leg ik mijn handen op verschillende posities op voor- en achterzijde van je lichaam. Hiermee worden de chakra's behandeld en daarnaast ook andere delen op je lichaam.

Als de situatie daarom vraagt (bij het keelgebied of bv. bij brandwonden), houd ik mijn handen net boven het lichaam. Mijn handen bewegen tijdens de behandeling ook zachtjes door het energieveld om je heen. Dit uitstralingsveld maakt deel uit van je energiesysteem. Bij de aura & chakra healing kun je hier meer over lezen. Door de reiki healing kan er meer ruimte en flow in je energiesysteem komen, waardoor je je zowel fysiek als innerlijk beter gaat voelen. De balans herstelt zich.

Oorsprong

Ik werk bij de reiki healing met de traditionele Japanse Usui-reiki. De boeddhistische Mikao Usui uit Japan is grondlegger van dit reiki systeem. Om meer inzicht in het leven te krijgen, vertrok hij in 1922 voor een vastenperiode naar de berg Kurama.

boedha beeldje

Volgens de overlevering ontving hij aldaar de verlichting. Hij was vervuld van de kracht van het universum en had ontdekt hoe hij de levensenergie kon doorgeven aan anderen. Hij kreeg ook symbolen door die de behandeling extra ondersteunen.

Usui ging hier vervolgens over lesgeven in Tokio en zo ontstond reiki. In 1923 vond in Japan een grote aardbeving plaats waarbij vele slachtoffers vielen. Er was weinig reguliere medische zorg en hierdoor maakte reiki in Japan een snelle groei door. Reiki heeft via Hawaï (door mevrouw Hawayo Takata) en Californië vervolgens zijn weg gevonden naar het Westen.

Het principe van genezing door handoplegging gaat ver terug in de tijd, vermoedelijk een paar duizend jaar. Het was een gangbare methode die gebruikt werd door de priesters, medicijnmannen en sjamanen van weleer en wordt nog steeds gebruikt. Ook de Christelijke traditie is bekend met handoplegging. Jezus genas door handoplegging, zijn discipelen deden dat ook. Bij bepaalde kerkelijke tradities zoals de doop en het huwelijk wordt het nog altijd gebruikt door priesters en dominees. Handoplegging zien we in de huidige tijd terug bij therapeuten en behandelaars die werken met reiki en andere energetische behandelmethoden.